Duyuru

Collapse
No announcement yet.

“Sýfýr þeker = Sýfýr Enerji” mi?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

  • “Sýfýr þeker = Sýfýr Enerji” mi?

    Son günlerde basýn yayýn organlarýnda kolalý içecek üreten firmalarýn ürünlerine iliþkin reklamlarda ve yine bu ürünlerin ambalajlarýnda “0 Þeker”, vb. ifadeler ön plana çýkarýlarak kullanýlmaktadýr. Bu ve buna benzer ifadelerin söz konusu ürünlerin pazarlanmasýnda ana tema olarak iþlenmesi sonucunda, kamuoyunda söz konusu firmalarca þekersiz ürünlerin saðlýklý olduðu, þekerin ve þekerli ürünlerin ise saðlýklý olmadýðý þeklindeki bir imajýn oluþturulduðu düþünülmektedir.

    Diyet amaçlý üretilen bu ürünlerin içeriklerine bakýldýðýnda ise birer kimyasal tatlandýrýcý olan aspartam, asesulfam-K, sukraloz gibi kimyasal tatlandýrýcýlarýn yer aldýðý görülmektedir. Bilindiði üzere 4634 sayýlý Þeker Kanunu’ nun 2. Maddesinde þekerin tanýmý yapýlmýþ, kimyasal tatlandýrýcýlar þeker tanýmý içerisinde yer almamýþtýr. Bu yönüyle ürün reklamlarýnda ve ambalajlarýnda yer alan “0 Þeker” ifadesinin aldatýlan tüketicilerde doðal þeker olan sakaroz kökenli pancar þekerinin saðlýklý olmadýðý gibi bir yanlýþ algýlamaya itildiðini üzülerek görmekteyiz. Bu tarz ifade içeren hususlarýn medya ve yine bu ürünlerin ambalajlarýnda yer almasý da tüketicileri yanýltmakta, onlarýn tecrübe ve bilgi noksanlýklarýný istismar da etmektedir. Zira bu tarz ürünlerin daha çok, diyabet ve obezite hastalarý tarafýndan tercih edildiði, bu kimyasal tatlandýrýcýlarýn kalori miktarýnýn az ya da hiç olmasýndan dolayý da yine diyet yapan kimseler tarafýndan da tercih edilebileceði açýktýr. Ancak ilgili firmalar tarafýndan söz konusu hususlarýn geri planda býrakýlarak, ürünlerinde þeker kullanýlmadýðý konusunu öne çýkartan argümanlarý kullanmasý 4077 Sayýlý Tüketicinin Korunmasý Hakkýnda Kanun’un Ticari Reklamlar Ve Ýlanlar baþlýklý 16. Maddesinde ki amir hükümlere açýkça aykýrý bulunmaktadýr. Kaldý ki, bu tarz reklam ve söylemlerle de firmalarýn tüketicileri etkileyerek kendi lehlerine haksýz çýkar saðladýklarý da görülmektedir.

    Pankobirlik olarak bu konuda T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlýðý, Tüketicinin ve Rekabetin Korunmasý Genel Müdürlüðü bünyesinde gerekli giriþimlerde bulunulmuþtur. Doðal bir ürün olan pancar þekerinin saðlýða herhangi bir olumsuz etkisinin olmadýðýný, bu firmalarýn þekerdeki kalori faktörünü ön plana çýkarmak suretiyle kimyasal tatlandýrýcýlarýn kanser riskini kamuoyunun dikkatinden kaçýrýldýðý ifade edilmiþtir.

    Sözlerimi sonlandýrýrken özellikle þu hususu belirtmekte yarar görüyorum. Her yýl ülke nüfusumuz yaklaþýk %2 artmaktadýr. Buna paralel pancar þekeri üretimimizin ve tüketimimizin artmasý gerekirken, maalesef þeker stoklarý her geçen yýl artmaktadýr. Bu durumdan en büyük zararý saðlýðýný kaybetme riskiyle karþý karþýya olan toplumumuz ve her geçen gün üretim kotalarý daraltýlan ülkemiz çiftçisi ve sanayisi görmektedir. Ülkemizin bir gýda kodeksi vardýr. Bu kodeks AB gýda kodeksi ile birebir ayný olmasýna raðmen, üretim miktarlarýnýn ve gýdalarda kullaným oranlarýnýn tam olarak denetlenememesi sorunlarýn ana kaynaðýný oluþturmaktadýr.

    Sonuç olarak, gelecek nesillerin saðlýklý olmasý saðlýklý beslenme ile mümkün olacaktýr. Devlet insanlarýn gýda güvenliðini ve güvencesini de saðlamakla mükelleftir. Kanser insanlar için bir kader olmadýðý gibi, her gün artan kanser vakalarý ve ülkemizin her bölgesinde kanser tedavisi için yeni yeni açýlan hastanelerde bir tesadüften ibaret deðildir. Vakit çok geç olmadan gerekli tedbirlerin alýnmasý ve saðlýklý bir ömür dileklerimle…

    Yard. Doç. Dr. Mikdat ÇAKIR

    PANKOBÝRLÝK

    Genel Müdür
  • Fidanligi sponsor reklami

  • #2
    Cevap: “Sýfýr þeker = Sýfýr Enerji” mi?

    Sn Ubeyd: Yazýnýza teþekkür ederim.Ayrýca Pankobirlik Genel Müdürü sayýn Hocamý bu konudaki hassasiyetinden dolayý kutluyor,saðlýk ve afiyet diliyorum.Birkaç gün önce ülkemizin bit TV kanalýnda izledim hocamýzýn bu hassasiyeti dikkate alýnýp ATO(ANKARA Ticaret Odasý)nýnda giriþimleriyle,bu sýfýr þeker ürünün reklamý sýfýrlanmýþtýr.Ýlgili firma hakkýndada yasal uygulamalar baþlamýþtýr.Belki siz bu haberi izlemiþ olabilirsiniz,ama haberi olmayanlara duyurulur.Tabi bu beni son derece memnun etdi. Kurumlarýn üzerlerine düþeni yapmasý çok hoþ.Esen kalýnýz.

    Comment


    • #3
      Cevap: “Sýfýr þeker = Sýfýr Enerji” mi?

      Önemli olan bu.Tüketiçinin aydýnlatýlmasý.Bunun için sivil toplum örðütleri görevini tam yapabilse iþ bitecek.Talebin olmadýgý yerde arz olmaz.Reklamlarla tüketiçi aldatýlmasýna mani olmak lazým.

      Comment


      • #4
        Cevap: “Sýfýr þeker = Sýfýr Enerji” mi?

        Arkadaþlar çok güzel bir konu saðolun ben 3 yýldýr soda hariç hiçbir gaz lý içecek içmiyorum tüm insanlarada bunu tavsiye ederim. Ben sýkma meyve suyu ve sodadan baþkasýný tanýmam onuniçin saðolun konuyu sizede arzetmek istedim

        Comment


        • #5
          Cevap: “Sýfýr þeker = Sýfýr Enerji” mi?

          Sn Üstat sizinle hemfikirim.Malesf ülkemizde sivil toplum örgütleri yeterince örgütlü deðil.Sesini duyurmuyor,yada duyuramýyor.Halkýmýz bilinçsiz.Adamlar reklamlarla malý götürüyor.Tabi bu tür örgütler toplumun aynasýdýr.Rant insaný kör ediyor,ne diyelim hayýrlýsý esen kalýnýz.

          Comment


          • #6
            Cevap: “Sýfýr þeker = Sýfýr Enerji” mi?

            Sn Kardelen;bende içmiyorum ama;çoluk çocuða ve gençlere ne demeli? TV'de reklamý görünce ne diyeceksiniz.Ellerinde teneke kutularla bu tür içecekleri içerek cadde aralarýnda hava atan gençler var. 8-10 yaþýndaki torununuz dede kola,cipsi derse ne diyeceksiniz? Haným demezmi" zaten pintisin", gelin,damat,oðul yanyan bakar."üçkuruþun hesabýný yapýyor,kabre götürecek sanki" ne yapacaksýnýz.Ayrýca duyumlarýma göre, þu an meyveli sodalarda tatlandýrýcý kullanýlýyor.Buna ne demeli,birinden kaç, ötekine tutul.Hayýrlýsý diyelim.

            Comment


            • #7
              Cevap: “Sýfýr þeker = Sýfýr Enerji” mi?

              Bütün asitli içeceklerde ve de meyvesulu maden sularýnda bile tatlandýrýcý kullanýlýyor.Aksini ispat edelere on milyar

              Comment


              • #8
                Cevap: “Sýfýr þeker = Sýfýr Enerji” mi?

                aynen öyle üstat: Bir reklamýn dediði gibi"Yöneticilerimiz uyuyormu"?

                Comment

                Working...
                X